Thursday, 23 April 2009

diary ROTA - Light and Easy episode 2

day 4

pengembaraan kami diteruskan pula ke sebuah tempat yang dinamakan Cordoba..malam kelmarin kami bermalam di kawasan seram di pekan montella, memang mendebarkan...heh
kalu boleh memang nak tangkap gambar, tapi nak kuar kereta pun kecut, apatah lagi nak bergambar kat pekan suram tuh..

Cordoba dikatakan bandar yang sebenarnya diasaskan oleh orang-orang Rom & didiami
kemudiannya oleh orang-orang Vandal & Visigoth. Ia kemudiannya diduduki pula oleh orang-orang Islam mulai tahun 711.

Selepas kejatuhan Empayar Umaiyyah yang berpusat di Damsyik, Syria ke tangan pemerintah Empayar Abbassiyah yang berpusat di Baghdad, Iraq pada tahun 750, kesinambungan Empayar Umaiyyah tersebut diteruskan di bumi Cordoba ini dengan ketibaan Abdul Rahman I, putera kepada khalifah Empayar Umaiyyah yang telah dibunuh oleh orang-orang dari Empayar Abbasiyah. Beliaulah yang menjadi tunggak utama dalam pembangunan bandar Cordoba ini. Beliau berjanji akan mengembalikan kegemilangan Empayar Umaiyyah dengan terbangunnya bandar Cordoba ini. Bandar Cordoba ini akan bersaing dengan bandar Baghdad yang menjadi ibu kota kepada Empayar Abbasiyah pada waktu tersebut.

Tempat pertama yang kami kunjungi ialah Mezquita, yang memberi maksud masjid. Mezquita ini adalah antara masjid yang paling agung dalam sejarah Islam di bumi Andalusia. Ianya mula dibina oleh Abdul Rahman I pada tahun 785, di atas tapak gereja St Vincent yang telah diruntuhkan.

Selepas tahun 1236 jatuhnya Cordoba ke tangan kuasa Kristian, masjid ini mula digunakan sebagai gereja. Pada kurun ke-16, kawasan di tengah-tengah masjid ini dimusnahkan untuk pembinaan sebuah cathedral di atas tapaknya. Bayangkan bekas tempat rumah ibadat diubahsuai sepenuhnya dengan kemasukan pelbagai bentuk ukiran2 patung dan salib yang memenuhi segenap ruang kawasan ini....

Subhanallah, memang cukup memukau binaan di dalam masjid ini. Tiang-tiang granit beserta gerbang-gerbang jasper & marmar yang berwarna merah & putih berselang-seli betul-betul mengasyikkan apabila dipandang secara teliti..Namun sayang sekali umat Islam tidak lagi dibenarkan untuk bersolat di dalam kawasan ini walaupun dikatakan berkali2 permohonan dibuat..

Antara yang menarik ialah masih ada tinggalan2 Islam yang terkesan iaitu mihrab yang kedudukannya tidak menghala ke arah kaabah..Sepatutnya, mihrab tersebut menghala ke arah tenggara, namun jika diteliti ianya menghala ke arah selatan. Ramai yang berpendapat Abdul Rahman I masih menganggap bahawa dia masih lagi di bumi Damsyik di mana Mekah terletak betul-betul di arah selatan.

Pada kurun ke-10, Cordoba mencapai puncak kegemilangannya di bawah 3 orang pemerintah yang agung iaitu Abdul Rahman III (912-961), Al-Hakam II (961-976) & Al-Mansur (981-1002).
Cordoba menjadi ibu kota kepada empayar Islam di Sepanyol pada waktu ini & merupakan bandar kedua terbesar di Eropah, selepas Constantinople. Penduduk Islam di sini pada waktu ini tinggal di rumah-rumah yang diperbuat daripada batu-bata, tidak seperti penduduk-penduduk lain di Eropah yang masih tinggal di dalam rumah-rumah yang diperbuat daripada kayu & menghadapi tekanan daripada gereja & sistem feudalisma.

Dikhabarkan juga tiang-tiang lampu di tepi-tepi jalan telah menjadikan bandar Cordoba ini sangat hidup pada waktu malam. Mengikut cerita sejarawan, di tengah2 bandar ini juga terdapat lebih daripada 600 buah masjid, 900 buah rumah mandi, 50 buah hospital & beberapa buah pasar besar. Subhanallah, boleh bayang dak betapa hebatnya bandar ini jikalaulah kesemuanya masih kekal hingga ke hari ini...

Kami berkesempatan berada di atas sebuah jambatan yang merentangi Sungai Guadalquivir yang menghubungkan Bandar Lama dengan Torre de la Calahorra. Jambatan tersebut sebenarnya telah wujud sejak zaman kegemilangan empayar Rom lagi. Namun, setelah kejatuhan empayar tersebut, jambatan itu dibiarkan begitu sahaja sehingga ianya runtuh dengan sendirinya. Sewaktu permulaan pemerintahan Abdul Rahman I, beliau telah mengarahkan pembaikan semula jambatan ini. Torre de la Calahorra pula dibina pada kurun ke-14 & merupakan sebuah menara pertahanan pada zaman dahulu..

Medina Az-Zahra yang hanya terletak kira-kira 5 kilometer dari pusat bandar Cordoba adalah persinggahan kami yang seterusnya. Ianya adalah istana kepada khalifah-khalifah Islam mulai tahun 940 hinggalah ke tahun 1010dan pembinaannya hanyalah dimulakan sewaktu pemerintahan Abdul Rahman III. Menariknya, istana ini boleh dikatakan seolah2 seperti sebuah kota yang lengkap dengan kawasan residen, kawasan sosial (cam pasar malam), kawasan diraja, dan kawasan taman2 permainan yang cukup2 indah seni binaannya yang mengikut arah kontur bukit.


Pada tahun 1010, istana ini dibakar & dimusnahkan oleh orang-orang Islam dari Afrika Utara yang berfahaman ekstremis yang menganggap pemerintah-pemerintah Islam di sini terlampau liberal.

Apa yang tinggal di sini pada hari ini hanyalah 10% daripada apa yang pernah wujud pada zaman dahulu. Istana ini sebenarnya baru sahaja dijumpai pada tahun 1911, selepas 900 tahun dilupakan..Hmm, kami yang berjalan dan menyelusuri setiap genap area nih memang duk terbayang2 kan kemegahan kota pemerintahan islam satu masa dahulu..

Gah mana sekalipun sesebuah empayar pasti akan ada detik kejatuhannya..Dari sehari ke sehari, kekuatan empayar ini menjadi semakin lemah. Selepas kematian Al-Mansur pada tahun 1002, umat Islam di Sepanyol semakin berpecah-belah sehingga terwujudnya 26 buah kerajaan Islam yang berasingan yang masing-masing bermusuhan antara satu sama lain. Pada waktu ini, Cordoba sudah hilang fungsinya sebagai pusat kepada umat-umat Islam di Sepanyol.

Kelemahan ini dilihat sebagai peluang keemasan oleh kerajaan-kerajaan Kristian di utara Sepanyol untuk merampas semula tanah Sepanyol yang dahulunya dirampas oleh orang-orang Islam Berber dari mereka. Misi mereka inilah yang dinamakan misi Reconquista.

Sisa tapak masjid yang jika kita amati memang benar2 menghala ke arah kaabah seni bina bangunannya, masyaallah cukup memukau...Kami meninggalkan kawasan yang penuh dengan memori dan kemegahan pada jam 7 petang, dan ketika itu kawasan ini sudah pun lengang daipada serbuan manusia yang tidak putus2 kunjung sejak awal pagi..Perjalanan kami diteruskan ke arah sevilla, namun kami terhenti di sebuah pusat perkhemahan yang tidak diduga2, tempat pertama kami menaikkan khemah...dan MANDI..


Malam itu jamu makanan spesel, pasta telur berintikan sardin terbabbo...

sekian untuk kali ini.
to be continued...

wallahualamBest Blogger Tips

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...