Sunday, 26 September 2010

pesanan..

forwarded email from someone;

Salam Syawal,

Khusus buat:

· Anak-anak yang bergelar pelajar perubatan ( di mana jua anda berada)

· Ibu dan ayah kepada anak-anak di atas

Sedikit pesanan ini dinukilkan oleh seorang yang pernah menjadi pelajar perubatan ( 1986-1991), sudah bergelar doktor selama lebih 19 tahun, menjadi pakar O&G dan pendidik kepada ribuan pelajar perubatan selama 13 tahun. Namun belum berpeluang menjadi ibu kepada seorang pelajar perubatan lagi setakat ini.

Anak-anakku,

Kalian sebenarnya bertuah dipilih Allah SWT mempelajari satu bidang yang amat besar faedah dan manfaatnya buat manusia dan dunia. Apapun yang mendorong kalian membuat keputusan menjadikan bidang ini pilihan, kalian sudah sampai di sini! Betapa ramai rakan kalian yang mengidamkan kerusi yang kalian duduki sekarang ini.

Harapnya, dorongan itu bukanlah semata-mata mahu mencuba nasib, memenuhi hajat dan hasrat kedua ibu bapa dan keluarga yang mahu seorang bergelar `Doktor’ dalam salasilah keturunan, ataupun ingin sentiasa bersama dgn rakan karib lain yang kebetulan juga mendapat tawaran yang sama!

Melihat betapa berlumba-lumba kalian merebut tempat di sekolah perubatan, rasanya seperti ada kempen ` Satu Keluarga Seorang Doktor’ lagaknya.

Jangan kalian terkejut nanti – dengan realiti pengorbanan yang mesti kalian lalui.

Perubatan adalah satu lapangan yang perlukan komitmen pembelajaran sepanjang hayat. Kalian sendiri yang perlu mencetus keghairahan mahu menuntut ilmu, bukannya hanya berharap dan bergantung sepenuhnya kepada tenaga pendidik yang menunjuk ajar. Kalian akan mulai mendengar perkataan ` self-directed learning- SDL’, student-centred education, life-long learning, community-based learning, inter-professional learning dll.

Pengajar kalian bukan hanya professor dan pensyarah perubatan, malahan yang bergelar pesakit itulah yang paling banyak mengajar dan memberi tunjuk ajar. Para jururawat adalah mentor yang paling berpengalaman dan perlu diberi penghormatan.

Yang paling utama, akhlak kalian – menjadi pembeza utama antara pengamal perubatan yang mulia dan doktor yang angkuh. Bertuahlah bagi kalian yang sememangnya sudah berbekal dgn didikan sempurna, penuh budi bahasa, tata tertib dan sopan santun yang tinggi semenjak dari rumah lagi. Malanglah kalian yang serba kekurangan dalam aspek ini, sekalipun kalian begitu cerdas mengumpul deretan `A+’ dalam transkrip keputusan peperiksaan saban semester.

Untuk para ibu dan ayah kepada anak-anak yang bergelar pelajar perubatan,

Mohon dipastikan kalian sudah menyediakan anak-anak kalian dengan baik dan sempurna – terutamanya dalam aspek rohaniah dan akhlaqiah mereka. Mereka akan menjadi doktor perubatan – bukan calang-calang profesyen! Pastikan mereka menjadi pengamal perubatan yang tawadhuk dan sentiasa berhubung erat dengn Rabb.. Selitkan doa yang tidak pernah kunjung padam setiap masa dan ketika, moga Allah SWT memberi bimbinganNya buat anak-anak ini.

Sekiranya kalianlah menjadi SEBAB utama anak-anak berada di sekolah perubatan hari ini, sedangkan itu bukan keinginan dan minat mereka sendiri, bersedialah untuk meminta maaf kepada mereka – terutamanya jika mereka akan berhadapan dgn kesukaran dan keperitan memenuhi hajat dan cita-cita kalian itu. Sokong dan dokonglah mereka sehingga ke akhir nanti – kerana cubaan dan dugaan yang perlu anak-anak ini hadapi bukanlah setakat semasa dalam latihan sahaja, malahan yang lebih mencabar adalah ketika terpikul di bahu mereka tanggungjawab dan amanah yang berat apabila bergelar doktor nanti!

InsyaAllah, kalian akan sentiasa dilindungi Allah SWT dari segala bencana selagi mana penggantungan hanyalah kepada Allah semata-mata.

Dr.Har

Best Blogger Tips

Thursday, 16 September 2010

Monday, 13 September 2010

sekitar KEMPUNAN 2010


sekitar raya pertama dan open house KEMPUNAN..alhamdulillah, 4 tahun di UK, setiap tahun masih diberi kesempatan untuk mengadakan rumah terbuka secara tradisi..moga kerjasama kali ini berjaya memupuk semangat muhibbah di kalangan masyarakat malaysia di nottingham menyambut raya dengan meriah dan sederhana..

maaf gambar tidak banyak kerana sibuk menyiapkan hidangan dan melayan tetamu..(sebenarnya takde kamera..)

klik link untuk rangkuman dendang perantau di UK.

empat negara satu akidah..

da jingles without muaz and akmal roji..

si cilik yang datang awal beraya..


ibu richie G, bekerja sebagai chief pharmacist di hospital ampang yang datang dari KL..

pelajar perubatan nottingham tahun klinikal, yang tidak pulang summer..(tp ini hanya separuh sebenarnya)

junior doktor and SHO..

para advisor, a.k.a family PG, datang malam2 sket..

bila ibu2 dan adik2 duduk bersama, gosip dan juadah resipi raya..

terima kasih kepada semua yang tidak putus2 berkunjung ke rumah terbuka KEMPUNAN kami walaupun sehingga ke larut malam, alhamdulillah target 200 orang jemputan hampir berjaya dicapai, dan semangat raya terus kita raikan sama2 walaupun berada jauh dengan keluarga..

allahualam
Best Blogger Tips

di sebalik tabir; KEMPUNAN 2010


alhamdulillah, atas perbincangan dan maklum balas, kami ahli rumah 36 beeston road 'da jingles'dan 43 city road telah membuat keputusan untuk melancarkan tema raya kali ini sebagai Kepulangan yang diNanti a.k.a KEMPUNAN 2010.

terima kasih kepada yang sudi menghantar feedback dan undi..kali ini hanya gambar sebagai tatapan semua.

sesi pembersihan dan majlis bandaraya..


tiramisu kobayashi..pabila seorang doktor masuk dapur..

soto sarip..memang fuhliao..

ini sebenarnya rahsia sate haji samudin..tangan yang menggaul peraman ayam.

berkat hari terakhir ramadhan, asyik nak terjilat je jari, tarbiyah sehingga ke penghujung..

memperkenalkan sate haji samudin (salim dan mudin, adik beradik lain mak)

awning hasil rekacipta hamdan, bagi menahan cuaca yang renyai2 gerimis..


kami duta malaysia..

kredit dan terima kasih buat semua; da jingles (doc muaz, doc akmal, salim, aizat faliq, pie, sarip, rahim, mudeen, hamdan dan acap ganu) 43 city rd (maryam, asma, irina, fiqa, anis, aisyah, ili, suraya, kausar)


antara Menu for Open House KEMPUNAN 2010.
1) Nasi Briyani
2) Acar
3) Rendang ayam
4) Rendang daging
5) Nasi himpit n kuah kacang
6)
Satay Haji Samudin
7) Soto

Dessert
1) Tiramisu Kobayashi
2) Kek batik
3) Agar2 laici
Best Blogger Tips

Wednesday, 8 September 2010

tema?

salam semua
sila pilih tema bagi open house rumah kami tahun ini (seleksi lagu raya)

1. hati sayu mengenangkan yang rindu (
HUTANGMU)
2. tangan ku hulur maaf ku pinta (
TAMPIN)
3. ewa ewa hari raya (
EWAH)
4. rindu syahdu di hari raya (
RINDURI)
5. Saat-saat aidilfitri (
SAFARI)
6. pengertian di hari raya (
PEDIH)
7. hari raya tetap tiba (
HIBA)
8. kepulangan yang dinanti (
KEMPUNAN)

tarikh tutup by besok pkol 12 tgh malam, sbb nak buat kad jemputan maya..
Best Blogger Tips

Monday, 6 September 2010

bukan penghujung..?

salam

ramadhan bakal melabuhkan tirai, namun ramai yang sudah mensyawalkan ia, sebelum apa2 lagi..

saki baki ramadhan ini, kasi pulun..belum tentu dapat rasa lagi..may we get the best out of ramadhan, and most importantly, the good deeds do not stop there..

minta maaf sama tuhan, ibu bapa, kawan2 serta orang sekeliling..zahir dan batin sempena ramadhan y masih ada.

get a free copy of your eid fitr guidelines according to sunnah here.

may Allah bless.
Best Blogger Tips

Sunday, 5 September 2010

buta hati?



tv3 buat iklan raya apa?..mufti x mahu bersuara ke?..semua sudah jadi pekak dan buta hati gamaknya..
Best Blogger Tips

Friday, 3 September 2010

penjara kehidupan?



last thursday, i got the chance to visit brampton hospital which is located near retford..it was part of my psychiatry attachment during my clinical years..here are some interesting facts about the visit and the hospital:


- it is one of the three national high secure hospitals in UK, with others at broadmore and ashworth..and in fact it is the largest among these three.

- there are more than 3000 staffs working here with presently around 350 patients. (it can accommodate up to 400 prisoners at one time)..at least the minimum no of staff working at one time is at least 200, esp during night shift.

- total cost for NHS to run this hospital is around 84million per years, wic means a cost for a patient is 250k every year...memang pergh..

- patients admitted here either have been detained under mental health act or liable to detention or pose a risk of dangers to community..but i would say majority here have significant contact with the criminal justice system..

- they r admitted under one of five directorates, (personality disorder, mental illness, learning disability, DSPD, and national high secure healthcare service for women)..and every single directorates run different approaches and cares as what i've seen in wards..(btw there r 30 wards altogether)

- despite the perception dat it is a prison for mentally ill criminals, i can say dat rampton is an exceedingly calm and ordered place to work and the most important thing, a great atmosphere of positivism among the staff..even dealing with dangerous ppl, and highly manipulative criminals, high profile criminals is something dat any medical students will not think of in da future..hehe..

- menariknya, u have to go through a very thorough examination, being ur picture taken before entering, pass thru scanners (cam ala2 airport tuh), n u cannot bring anything with u apart from ur nametag..


- this place is covered by double fence system, in wic i was told dat, dalam pagar ada microfon, n vibration sensor..kalau kucing langgar pun boleh activate alarm system..canggih manggih deyh..

- in fact those who will be working here, they need to undergo a 2-week induction programme wic mainly about security and safety..(blaja kod2 rahsia, breakaway training etc2..)..i was wondering how michael scoffield gonna break away if he was placed here instead of sona.. in fact the last time of breakaway case was back in 1995..(dia guna lori barang untuk larikan diri, tapi kena cekup semula x lama lepas tuh)

- all staffs here will be given a pouch of keys, and kena lilit kat pinggang..n the rule here is, every doors open, must be locked upon entering..tp cam berat abis seluar nak terlondeh psl bawak kunci berat sangat..the lock system is using magnetic system, with a unique hand-size-key.

- some media have branded rampton as a holiday camp..i believe the regime here is quite different from mainstream prison..they conduct art therapy, carpenting workshop, swimming class, play and theatre, cricket pitch, talking therapy dan banyak lagi..even they have a library, shop, indoor swimming pool etc2, macam masuk bandar baru..

- it seems dat we still have a negative perception on mentally ill ppl, they maybe dangerous, but there are distinguish features of treating the bad or the mad..

- in fact we need to put into mind dat one in four ppl had psychiatric problems once in their lifetime, thus it is common and significant... but somehow ppl tend not to see specialist to treat them..especially the stigma in our malaysian cultures..heh..ppl dun like to talk about depression, anxiety, but it could be our family or even our nearest friend..

allahualam

Best Blogger Tips
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...